Nyári programjaink - Kiskukták hete
2018 május 04.
KISKUKTÁK HETE
2018.07.23.-27.
Az idei év a tészták éve lesz. Készítünk sósat és édeset, hideget és meleget is belőle. Lesz cső, masni és betű formájú tésztánk. Kalandozzatok velünk a tészták világába!
1.nap
Napunk elején a tésztafajtákkal ismerkedünk.
Tésztasalátát készítünk csőtésztából, paradicsomból, tejfölből. Friss fűszerekkel ízesítjük, s hidegen tálaljuk.
Óriási szakács bábunkra elhelyezzük a sütés-főzés nélkülözhetetlen eszközeit (séf sapka, fakanál, kés).
Csendes pihenő után elkészítjük szakácskönyvünket, melybe bekerül első receptünk.
Elkészítjük saját séfsapkánkat is.
2. nap
Ebédre spagettit készítünk, a tésztát csak megnézzük, a főzést a felnőttekre bízzuk. Megbeszéljük mi a különbség a spagetti és a makaróni között, hogy kell főzni a tésztát.
A hagymát előre összeaprítjuk. Megnézzük a hozzávalókat (darálthusi, hagyma, paradicsomkonzerv.)
Csoportonként megnézzük, hogyan változik a darálthusi, miközben sül, a gyerekek segítségével felöntjük paradicsompürével, majd összeöntjük és forgatjuk a kifőtt tésztával. A sajtot a gyerekek reszelik majd le.
A spagetti tésztát felhasználjuk pillecukor kísérletünkhöz is. Kíváncsian várjuk melyik csapat építi a legmagasabb tornyot spagetti tészta, ragasztószalag és madzag segítségével. A tornyok tetejére pillecukor kerül majd.
És a mikádót is spagetti tésztával játszuk e napon.
Elkészítjük saját séfsapkánkat is.
Természetesen szakácskönyvünkbe e recept is bekerül.
3.nap
Túrós csuszát készítünk, ahol a túró és tejföl keverés és ízesítés a gyerkőcök munkájával készül, a tésztát és a szalonnát a felnőttek sütik, főzik
Pogáncsánkat, melyet pesztóval töltünk, szintén a gyerkőcök készítik elő.
A betűtésztákból szakácskönyvünkre felkerül, hogy „KISKUKTÁK HETE”, bele pedig a mai recept.
4.nap
Sajtos-sonkás sült tésztánkat farfalle tésztából készítjük, s rárétegezzük a sonkát, a sajtmártást és a sajtot.
Banános, nutellás sütinket tésztába tekerjük, jól lehűtjuk és karikára szeletelve faljuk fel.
Különböző tésztafajták felhasználásával készítünk képet délután.
Célbadobónkban gyümölcsöket találunk e napon, s mindjárt meg is esszük az eltalált gyümölcsöket.
5. nap - Cukkinis tészta
Cukkinis tésztánkhoz lereszeljük a friss zöldségeket, majd ízesítjük és rákanalazzuk a pennére.
Meglepetés tésztával is készülünk e déltuánra, mely mindenkinek édes és valószínűlegkedvenc lesz.
Nyakláncot készítünk pirított tésztából.