Gyerek a konyhában
Mikortól "konyhaképes" a gyerek?
Tapasztalatom szerint totyogókortól.
A konyha veszélyes terep, de életünk színtere is ahová szívesen követ minket a csöppség. Természetes tanulási folyamat, ha életkorának megfelelÅ‘en vonjuk be a napi teendÅ‘kbe.
A végeredményt is szívesebben fogyasztják majd!
Croissant házilag
Lehet, hogy ördÅ‘ngÅ‘sen hangzik, de az elkészítése pofonegyszerű. Ami a legjobb, hogy nincs hozzá fix recept, nincsenek elÅ‘írások csak a képzelÅ‘erÅ‘nkre kell hagyatkoznunk és már készíthetjük a csoda finom házi croissanokat. Egyetlen alap alkotó eleme a leveles tészta. Én vagy fagyasztottat vagy hűtött, boltban kapható leveles tésztát szoktam használni. A tésztát elÅ‘készítjük és háromszögekre vágjuk, aztán jöhet a töltelék. Nekem nagy kedvencem az étcsokis, a nutellás és a meggyes verzió. A háromszögtészták közepébe rakjuk a tölteléket, majd felgöngyjöljük azokat. Az elkészült croissanokat sütÅ‘papírra helyezzük, a tetejüket tojással kenjük meg és már mehet is a sütÅ‘be.
Ez is olyan finomság, amit gyerkÅ‘cünkkel együtt készíthetünk el. Villámgyors és nagyon mutatós. Reggelire vagy uzsira is tökéletes falat. Próbáljátk ki, nálunk nagy kedvenc.
Kedvcsináló szendvicsek
Åsszel kiemelten figyelnünk kell gyerkÅ‘cünk vitamin pótlására. Nálunk sokszor elÅ‘fordul, hogy a nyáron megszokott bÅ‘séges felhozatal, rengeteg friss gyümölcs és zöldség után nehezebben találunk vitaminforrásokat.
Én folyamatosan igyekszem a fÅ‘ételeket is olyan változatosan összeállítani, hogy sokféle vitamin kerüljön az asztalunkra. A legnagyobb figyelmet mégis a nyersen elfogyasztott zöldségekre, gyümölcsökre helyezem ebben az idÅ‘szakban is.
ElÅ‘zÅ‘ cikkünkben a gyümölcsök voltak a fÅ‘szereplÅ‘k most a zöldségeken a sor. Ezeket is nyers formában, gyors elkészítési idÅ‘vel szeretném ajánlani - most szendvicsekhez, melyek közül egy-egy gyermekünk új kedvence lehet.
Néhány tipp, amivel feldobhatjuk a szendvics vacsit.
Használjunk friss, lehetÅ‘leg teljes kiÅ‘rlésű, barna, magvas kenyeret. Jobb idÅ‘ben bevezetni ezeket a pékárukat is a gyerekek étrendjébe, így könnyedén megszokott alapelemei lehetnek étkezésünknek. Nem csak vajat használhatunk a kenyérre, igen könnyen elkészíthetünk egy tojáskrémet, az ínyenceknek pedig ajánlanám a padlizsánkrémet - mindkettÅ‘ sokféleképpen fűszerezhetÅ‘.
Az elkészítésnél érdemes arra törekedni, hogy ne egyféle, ízvilágból tálaljunk a családnak sokat, inkább törekedjünk a kisebb, de sokféle falatka kialakítására. Nem kell aggódni a megbontott csomagolások miatt, következÅ‘ alkalommal ugyanúgy keverve, úgyis elfogy majd minden. Tálaljunk többféle sajttal, felvágottal és minél több zöldséggel tojás- és padlizsánkrémünket.
Az alapanyagokból bármilyen formát, alakzatot, mosolygós fejet, könnyedén kialakíthatunk. Így biztos nagyobb kedvvel fogyasztják majd a gyerkÅ‘cök a nyers zöldségeket is.
Néhány ötlet a kivitelezéshez:
Joghurtos gyümölcskosár
A következÅ‘ recept lehetÅ‘séget ad arra, hogy ténylegesen a gyerkÅ‘ccel töltsünk idÅ‘t a konyhában, közös szórakozás lehet, ha amegfelelÅ‘ eszközökkel és módon fÅ‘zünk együtt. A joghurtos gyümölcskosarat idénytÅ‘l függÅ‘en rengetegféleképpen elkészíthetjük. Most az Å‘szi idÅ‘re való tekintettel, a fÅ‘ alapanyagaink a mostani idény gyümölcsök lesznek.
Hozzávalók:
- 1 nagy pohár natúr joghurt
- 1 ek. méz
- 1 db banán
- 2 db kiwi
- 1 db körte
- 1 db alma
- kb 10 szÅ‘lÅ‘ (nem fürt)
- 1 ek. ízlés szerinti lekvár
- 1 cs. vanilliás cukor
Az alapot a következÅ‘ módon készítjük el.
A natúr joghurtot a mézzel és a feldarabolt banánokkal illetve egy csomag vaníliás cukorral összekeverjük, majd botmixerrel simára keverjük.
Majd összedaraboljuk a gümölcsöket. A mixelésben és a darabolásban is segítségünkre lehet gyerkÅ‘cünk, persze a konyhában való közös munka során fontos, hogy az apróságok minden lépését figyeljük és koordináljuk. Így biztonságosan dolgozhatunk együtt.
Ha elkészültünk a darabolással, a hozzávalókat üveg vagy átlátszó műanyag pohárba helyezzük. A finomságot a következÅ‘képpen rétegezzük. Alulra kerül a lekvár majd az összemixelt kész joghurt alap és erre rakjuk rá a feldarabolt gyümölcsöket.
Az eredmény garantált siker és a manók is szívesebben fogyasztják a gyümölcsöket, ha azt Å‘ maguk készítették el. És ilyen idÅ‘ben a vitaminpótlás sem lehet utolsó szempont.
Remélem, hogy elnyeri tetszéseteket a joghurtos gyümölcskosár! Készítsétek el és fűszerezzétek még egy csipetnyi jókedvvel! - Úgy a legfinomabb! :-)
Hideg málnaleves
40 fok, étvágytalanság, rengeteg málna! EbbÅ‘l következik ez a finomság!
- 40 dkg málna
- 4 dl tej
- 2 dl tejszín
- 2 ek cukor vagy méz
A hozzávalókat egyszerűen összeturmixoljuk, tálaláskor pár szem málnával díszítjük. Fogyasztás után pedig elénekelhetjük Gryllus Vilmossal Tamkó Sirató Károly versét:
"Nem tudja a bálna,
milyen jó a málna!
Ha tudná a bálna,
milyen jó a málna,
csak málnát zabálna."
Piac
Végre lehet a piacon kapni zöldborsót! Még friss, zsenge, így fÅ‘zés nélkül is készíthetünk finomságokat belÅ‘le.
Cseresznye, az istenek eledele
Az elsÅ‘ nyári gyümölcsök közé tartozik a ropogós cseresznye. Rengeteg fajtáját ismerjük, idényben érdemes rendszeresen enni, mert nyersen nagyon egészséges.
Ha nem mászhatunk fel a kertünkben a fára, akkor a piacra kell mennünk a csemegéért: mivel nem utóérÅ‘, viszont hamar megromlik, figyelmesen vizsgáljuk meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú legyen, szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik, és frissességét a szár élénkzöld színén láthatjuk. Maximum egy hétig áll el hűtÅ‘szekrényben, mosatlanul és kiterítve. Ne nyomódjanak egymáshoz a szemek! Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, fagyasszuk le!
Töltött tojás újragondolva
- 6 tojás
- 1 csésze fagyasztott zöldborsó
- 1,5 evÅ‘kanál majonéz
- 1 evÅ‘kanál tejföl vagy joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- frissen Å‘rölt bors
- tengeri só
- 1 tk rozmaring
- 1 evÅ‘kanál paradicsompüré
- metélÅ‘hagyma
A tojásokat bÅ‘ sós vízben keményre fÅ‘zzük . A tojásokat ezután pucoljuk meg, majd mossuk át. Félbevágjuk Å‘ket, a sárgájukat kiszedjük és egy tálba gyűjtjük. A mirelit borsót gyorsan megpároljuk. Apróra vágjuk a fokhagymát, majd átpasszírozzuk. A többi hozzávalóval ízesítjük.
Amikor a krém szépen összeállt, vegyük elÅ‘ a tojásokat és töltsük meg egy krémnyomóval. A tetejüket szórjuk meg fűszerekkel, metélÅ‘hagymával, de reszelt sajttal is kiváló.
ElÅ‘ítéletmentesítés
Kevés olyan embert ismerek, aki a spenótot és a sóskát egyaránt és egyformán szereti. Talán nem is létezik ilyen. RészemrÅ‘l abszolút sóskapárti voltam, míg meg nem kóstoltam a spenótot az alább elkészített módon. Ezt a receptet bátran ajánlom mindenkinek, aki megkísérel elémenni a gyermekkorban beivódó „pfuj spenót” hozzáállásnak.
- A spenótlevelek ( kb. 500g) szárát lecsipkedjük, a leveleket alaposan megmossuk.
- Sós, forrásban lévÅ‘ vízben 10 perc alatt megfÅ‘zzük, majd lecsöpögtetjük róla a vizet és apróra összevagdossuk. A tej ( 8 dl) felével felöntjük, beletesszük a zúzott fokhagymát, 10 percig fÅ‘zzük, aztán berántjuk. (Rántás készítése: lisztet világosbarnára pirítjuk az olajon, a maradék hideg tejjel felengedjük.)
- A bundás kenyérhez 2 tojást 1 dl tejjel lazán felverünk, sózzuk, beleforgatjuk a kenyérszeleteket és forró olajban kisütjük.
Zabpehely keksz
hozzávalók kb. 25 db keksz elkészítéséhez
15 dkg vaj, 12 dkg szemcsés zabpehely,12 dkg cukor, 12 dkg liszt. 4 ek. tej, 1/2 tk. sütÅ‘por, csokoládé a mázhoz
Elkészítés
1 - felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a zabpelyhet, jól elkeverjük, majd hagyjuk kihűlni
2 - a többi hozzávalóval elkeverjük
3 - a tepsit sütÅ‘papírral kibéleljük, és teáskanállal kis kupacokat teszünk rá a tésztából
4 - elÅ‘melegített 200 fokon 5-7 percig sütjük
5 - ha szeretik a srácik, de enélkül is finom, olvasztott csokoládéba mártjuk.
Jó ropogtatást!
Kóstoljunk új ízeket!
Ez a tavaszi saláta annyira finom, és úgy fogja etetni magát, hogy aki nem látja el sem hinné.
Alapanyagok, az új ízek jegyében.
Madársaláta, rucola: más néven borsmustár, eper, olajbogyó.
A salátákat még most sem késÅ‘ balkonládában palántáról nevelni, így nem kell egész nyáron a piacra futkosni ha megkívánunk egy tál finom zöldet.
A hozzávalókat összekeverjük, fél citrom levével leöntjük, egy csipet sóval és két csepp oliva olajjal ízesítjük.
Gyümölcsnyárs
Hurkapálcára nyársaljuk fel a vegyes gyümölcsszeleteket. Minnél színesebb és sokfélébb annál szívesebben fogják majszolni a gyerekek. Jól elbújhat egy-két új, eddig nem kóstolt gyümölcs is a nyárson. Tálalhatjuk csokoládéöntettel, édes tésztán, de magában is nagyon finom, így méginkább érvényesülnek az ízek közti külömbségek, és harmóniák.
Gyümölcstál
Hozzávalók:
2 banán, 2 alma, 2 kiwi, 2 mandarin, egy ananászkonzerv, natúr joghurt, müzli.
A hozzávalókat feldaraboljuk, ízesíthetjük mézzel és citromlével, de akár el is hagyhatjuk, a gyümölcsök magukban is ízletesek. Rétegezzük üvegpohárba a joghurttal, a tetejét müzlivel szórjuk meg. Kiadós és nem utolsó sorban egészséges is!
Idényzöldek
A friss zöldseket már alig vártuk. Most egy vacsorára, akár gyors ebédre alkalmas reteksaláta receptet ajánlunk elkészítésre.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 köteg hónapos retek
- 2 lilahagyma
- 350 g virsli
- 150 g csemege uborka
- 1-2 ek metélÅ‘hagyma
- 3 ek almaecet
- só
- bors
- cukor
- 4 ek olaj
- A retket és a hagymát megpucoljuk, mossuk.
- A retket, hagymát, virslit és csemegeuborkát vékony szeletekre vágjuk.
- Az ecetet elkeverjük sóval, borssal és csipet cukorral, majd hozzákeverjük az olajat.
- A vinegretet a salátára öntjük és jól elkavarjuk. Megszórjuk a metélÅ‘hagymával.
Játék pizzára
A pizzatészta alapreceptet talán nem kell "bemutatni".
Egy kedves és finom ötlettel szeretném gazdagítani a feltéteket. Ugye mókás formákat próbált már kihozni mindenki, hogy a gyerekek szívesen majszoljanak.
De próbáltátok már a gyümölcsös variációt? Ha nem itt az ideje. Alma, körte, késÅ‘bb szilva is felkerülhet a tésztára. Sajt helyett porcukor dukál a tetejére.
Jó játékot, jó étvágyat!
Bacon szalag
Mottónk még mindig az egyszerű, gyerekekkel is könnyen elkészíthetÅ‘ konyhai finomságok készítése.
Ha lehet lisztet szórni, gyúrni, nyújtani, díszíteni, csavarni, nyert ügyünk van.
Mai receptünk ez a leveles tésztából csavart bacon-os szalag.
A képek magukért beszélnek. Gyors és nagyon finom.
Kép: http://anyablog.hu/vivica-recept-blogja/bacon-szalonnas-csavart-teszta/
Kekszgolyók
Hozzávalók:
Elkészítés:
A kókuszreszelék kivételével az összes alapanyagot összekeverjük, közben kevés tejet adagolunk hozzá, amíg masszává áll össze. Kis golyócskákat formázunk, és kókuszreszelékbe hempergetjük.
Ha meguntuk télen a felszeletelt almát rágcsálni, játékosan együtt készíthetünk valami más ropogtatni valót belÅ‘le.
Alma chips
Az alma csumáját kivesszük, a gyümölcsöt felkarikázzuk, közben a sütÅ‘t elÅ‘melegítjük. SütÅ‘papírra rakjuk a szeleteket és megszórjuk cukorral és fahéjjal. Addig sütjük míg ropogós nem lesz (kb. 2 óra.)
Aszalt almakarikák
Az almákat meghámozzuk és kivágjuk a magházukat. Kb. fél cm vastagságú karikákra szeljük, és citromlevet csöpögtetünk rájuk. Az almakarikákat rúdra húzzuk, majd levegÅ‘s, meleg helyen hagyjuk kiszáradni.
Jó étvágyat!
Legyen finom és egyszerű.
Alapanyagok: zsemle és túró
A többit a fantáziára bízzuk. Lehet édes, sós, nincs határ.
A zsemlekalapokat levágjuk a belsejüket kikaparjuk. Hirtelen tejbe mártjuk Å‘ket. A túrót ízlés szerint ízesítjük, mézzel, meggyel, almával, dióval. Amit szemünk szánk kíván. De ha sósra vágyunk, körözöttel, medvehagymával, sajttal, sonkával. A megtöltött zsemlékre visszahelyezzük a kalapot. 25-30 percig 180 C fokon pirosra sütjük.
Biztos siker, nem csak a készítése!